Itse tehty rosetti -ohje

Olen viimeaikoina kiinnostunut roseteista ja minulla ei vielä ainakaan ole sitä varten stanssia, jolla saisi rosetteja tehtyä. Joten tässä yksi keino saada niitä aikaiseksi.

Kuvassa olevan rosetin koko on noin 2cm, eli aika pieni, mutta näitähän pystyy tekemään juuri sen kokoisina kun on tarve :)

image

1. Leikkasin Letrasetin Comic Marker Padista (muutkin paperit toimii) 9cm x 1cm suikaleen ja piirsin siihen vapaalla kädellä Promarkereilla aaltokuvion ja väritin sen. Koska rosetteja voi tehdä minkäkokoisena vain pitää suikaleen pituuden kasvaa aina kun sen korkeus kasvaa. Ympyränkehän, eli rosetin pituuden, saa laskettua kaavalla pii2r, eli 3,14 x 2 x rosetin suikaleen korkeus. Tähän mittaan on hyvä vielä lisätä vähintään pari-kolme senttiä, jotta jää varaa yhdistää suikaleen päät nuuttauksen jälkeen, myös taittelu itsessään vie vähän pituutta. Rosetin voisi tehdä esim. 1cm x 20cm, jolloin harjanteet on vain tiuhemmassa ja korkeampia ulkokehältä. Ja jos tekee liian pitkän, sitä on aina helpompi lyhentää kuin pidentää. :)

2. Nuuttasin Fiskarsin Lines texture platella taitosten kohdat (Fiskarsin levy ja ”nuuttauskynä” näkyy kuvassa alempana). Sitten taittelin taitokset ensin kaikki samaan suuntaan, kun olin nuutannut sekä laaksot, että huiput samoin päin. Sen jälkeen taitoin joka toisen taitoksen eri suuntaan, eli paperisuikaleesta tulee haitari. Taitokset voi myös tehdä suoraan erisuuntiin, eli haitariksi, mutta koen se itse hankalemmaksi tavaksi. Rosetin saa aikaan myös ilman minkäänlaisia nuuttaustyökaluja vaan taittelemalla suorasta paperisuikaleesta haitarin. Taitosten etäisyys toisistaan vaikuttaa suoraan rosetin korkeuteen.

3. Rosettisuikaleen päät saa yhdistettyä helpoiten 2-puoleisella teipillä, mutta myös liima toimii. Yhdistettäessä voi joutua lyhentämään jommasta kummasta päästä vähän, jotta siksak haitarin muoto säilyy ehjänä. Tätäkin varten on rosettisuikaleen parempi olla hieman ”liian pitkä”.

4. Rosetin kääntäminen kasaan saattaa vaatia vähän ekstra kärsivällisyyttä, varsinkin jos haitarin taittelua ei ole tehnyt huolellisesti. Itse teen niin, että laitan palan 2-puoleista teippiä rosetin taustapuolelle, kun olen saanut rosetin käännettyä litteäksi. Sitten käännän sen ympäri niin, että valmis ,oikeapuoli, on ylöspäin ja tässä vaiheessa rosettia saa painettua vielä supumpaan, koska ainakin oma 2-puoleinen teippi ei liimaa rosettia kunnolla kasaan. Sitten laitan liimaa rosetin keskelle (Rangerin Glossy accents, joka kuivaa kirkkaaksi) ja pidän rosettia vielä hetken kasassa, että liima tarraa kiinni.

5. Kuvassa on kaksi samasta suikaleesta tehtyä rosettia, jossa toinen on käännetty valkoinen ulospäin ja toinen vaaleanpunainen ulospäin. Jos teet rosetin muusta kuin yksivärisestä paperista voit kokeilla sitä kaksinperin vaiheessa 4. ennen liimaamista. Toisen rosetin päälle liimasin lilan puolihelmen koristeeksi piiloittamaan keskustan, mutta jos kekusosa on siistin näköinen niin eihän nämä tarvitse välttämättä mitään päälle. :) Myös napit näyttää kivoilta keskellä, näissä on vain mielikuvitus rajana!

image

Siinä olisi vielä muutama tekele, reunoista saa kivoja myös leikkaamalla niitä kuviosaksilla. Ennen leikkaamista pitää vain tietää kumman haluaa keskusosaksi, väritetyn vai valkoisen, sillä kuviosaksilla leikkaaminen kannattaa tehdä kun on suikale on vielä suora ja taittelematon.

2 kommenttia artikkeliin ”Itse tehty rosetti -ohje

  1. Paluuviite: P*skarteluhaaste #169 – Easel « mileksi's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s